Artikkel fra Sarpsborg Arbeiderblad 19. oktober

Eivind har bodd utenlands i 17 år. Nå vender han hjem til Varteig: – Perfekt timing

FLYTTER SNART INN: Manunja Brenne, Maria Brenne og Eivind Brenne hadde perfekt timing da de flyttet fra Thailand til Norge.
FLYTTER SNART INN: Manunja Brenne, Maria Brenne og Eivind Brenne hadde perfekt timing da de flyttet fra Thailand til Norge. Foto: Patrick Walther Larsen
Eivind Brenne og familien flytter inn i splitter nytt boligfelt.
Eivind Brenne er født og oppvokst et steinkast fra Varteig kirke, men han har de siste årene hatt bostedsadresse i Thailands hovedstad, Bangkok.

Perfekt timing

Samtidig som Brenne gikk svanger med tanken om å flytte hjem til Norge, fikk han høre planene om utbygging av et boligfelt på Brunsbykollen i Varteig.

– Dette var perfekt timing for oss, sier han.

Med oss mener han seg selv, kona Manunja Brenne og datteren Maria Brenne.

Brenne er glad for at det pågår byggeaktivitet i Varteig, og han mener det er akkurat det bygda trenger.

– Dette blir et løft for hele Varteig. Det har stort sett forsvunnet folk ut av bygda den siste tiden, men med dette prosjektet kommer nå muligheten til å lokke folk tilbake til bygda. Dette ser jeg på som veldig positivt for hele Varteig, sier Brenne.

Pers-plassen

Søndag var det offisiell åpning av en lekeplass på boligfeltet. Lekeplassen fikk det klingende navnet Pers-plassen, etter grunneieren som solgte tomta til utbyggeren Eikelunden Eiendom, Per Brenne.

– Varteig er ei bygd som har mistet mye over tid, men dette kan være med på å gi bygda en ny giv, tror Brenne.

Han får ikke fullrost utbyggeren, som han mener har vært profesjonell fra første spadetak.

– Det er imponerende å se hvor flinke de er. Det er rent og ryddig rundt om på feltet, noe som gjør det innbydende for dem som kommer for å se på tomter. Infrastrukturen er upåklagelig inne på feltet, skryter Brenne.

PERS-PLASSEN: Per Brenne sto selv for avdukingen av skiltet da Pers-plassen ble offisielt åpnet.
PERS-PLASSEN: Per Brenne sto selv for avdukingen av skiltet da Pers-plassen ble offisielt åpnet. Foto: Patrick Walther Larsen

Brenne er tydelig fornøyd med måten utbyggeren har opptrådt på, og han håper at Brunsbykollen kan gi Varteig en ny giv:

– Her kan utflyttede vartinger komme hjem igjen for å bygge seg hus, sier Brenne, før han tenker seg om og forteller at han håper det også kommer friskt, nytt blod til bygda:

– Vi tar godt i mot innflyttere også, ler han.

Lokal samfunnsutvikling

Daglig leder i Eikelunden Eiendom, Bjørn Tollefsrud, er også fornøyd med utbyggingen på Brunsbykollen.

– Siden første spadetak for halvannet år siden har det skjedd mye på feltet. Vi har solgt 19 tomter, mange av dem til småbarnsfamilier og vi har mange interessenter, sier han.

Tollefsrud er opptatt av å skape et eget bo-miljø inne på boligfeltet, og nettopp derfor mener han det er viktig med en møteplass som Pers-plassen:

– Her er det lekeapparater til barna, treningsapparater til voksne og en fin mingleplass med fast grillmulighet. På den måten blir det enklere for de forskjellige familiene og beboerne å komme i kontakt med hverandre inne på boligfeltet, sier han.

SAMLINGSPUNKT: Kombinert lekeplass, mingleplass og familieplass kaller Bjørn Tollefsrud Pers-plassen. Fra venstre: daglig leder i Eikelunden Eiendom Bjørn Tollefsrud, Per-Willy Mathisen fra Snekkerteam, Jørn Olsen og tidligere grunneier Per Brenne.
SAMLINGSPUNKT: Kombinert lekeplass, mingleplass og familieplass kaller Bjørn Tollefsrud Pers-plassen. Fra venstre: daglig leder i Eikelunden Eiendom Bjørn Tollefsrud, Per-Willy Mathisen fra Snekkerteam, Jørn Olsen og tidligere grunneier Per Brenne. Foto: Patrick Walther Larsen

Tollefsrud håper også at vartingene som etter hvert blir for gamle til å klare seg i en stor bolig på landet, allikevel kan få mulighet til å bli boende i bygda.

– Vi driver med lokal samfunnsutvikling. Da gjelder det å få inn nye og yngre innbyggere, men småhusbebyggelsen her gjør at de eldre forhåpentligvis også kan bli boende i Varteig, sier Tollefsrud.

Innflyttingsklart neste uke

Eivind Brenne tusler rundt på den store verandaen utenfor familiens store to etasjers smarthus. Han drømmer om en bålplass og om solcellepanel.

– Trappa fra første til andre etasje kom i forrige uke. Nå er det bare litt småtteri igjen, så er det klart til å flytte inn, sier husbyggeren.

Eivind Brenne jobber i Nordsjøen, og derfor er det ikke sikkert at han er hjemme når nøkkelen blir overlevert og huset står helt klart til å flyttes inn i.

– Det blir bra. Det er jo ikke det verste som kan skje det, at man kommer hjem fra jobb og inn i et flunkende nytt hus, smiler han.

Kona og datteren gleder seg selvsagt også til huset står klart, og datteren Maria som lærte seg norsk på rekordtid i sommer, sier det slik:

– Det blir kjempebra!